Zmień rozmiar tekstu

Napisz tematOdpowiedz Strona 1 z 3   [ Posty: 38 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
kiddo Nie wiem...
 Tytuł: Ludobójstwo na Wołyniu
PostNapisane: Cz 18 gru, 2008 
-#

Yo ziomale.
Trafiłem na wstrząsający film na youtube o zbrodni OUN-UPA na kresach wschodnich.
To jest makabryczne, nie miałem pojecia, że takie rzeczy się działy, w szkole tego nie uczą.
Dlaczego nic się o tym nie mówi w telewizji, skąd ta zmowa milczenia?
Podobno w zeszłym roku we Lwowie odsłonięto pomnik Bandery, a w dziennikach nie słyszałem ani słowa.
A jaka jest wasza wiedza o tej rzezi, bo ja sie dowiedziałem przez przypadek - nic wcześniej o tym nie wiedziałem?

PS. Wyczytałem, że w tym roku była 65. rocznica tego ludobójstwa - w mediach kompletna cisza, mówili gdzieś o tym w TV?

PS2 I jescze jeden link - program R. Ziemkiewicza w TV Historia

Herbal Nie wiem...
 Tytuł:
-#

Robimy wspólnie Euro 2012, możemy spodziewać się większego kontaktu z ukraińcami niż dotąd toteż trzeba szczególnie uważać na tą delikatną sprawę i traktować ją w mediach oględnie. A na historii będziesz miał o tym w 3 klasie liceum lub czwartej technikum.

Raguel Facet
 Tytuł:
-#Redaktor

kiddo napisał(a):

Być może stąd, że "Lachy" też ładnie się im 'odwdzięczyli'.

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

kiddo Nie wiem...
 Tytuł:
-#

Cytuj:
Robimy wspólnie Euro 2012, możemy spodziewać się większego kontaktu z ukraińcami niż dotąd toteż trzeba szczególnie uważać na tą delikatną sprawę i traktować ją w mediach oględnie.

Mamy o tym milczeć, bo kopiemy w piłkę z Ukrainą w 2012? Absurdalny argument.

Cytuj:
Być może stąd, że "Lachy" też ładnie się im 'odwdzięczyli'.

Masz na myśli akcje odwetowe samoobrony czy AK?
Jestem w temacie dopiero kilka dni, ale co się zdążyłem zorientować to skala jest nieporównywalna.
Czytam teraz relacje naocznych świadków - przy tej zbrodni teksańska masakra piłą łańcuchową to bajka dla małych dzieci.

Znalazłem jeszcze 2 ciekawe filmy z ks. Isakowiczem-Zalewskim z promocji najnowszej książki "Przemilczane ludobójstwo na kresach". Ciekawie opowiada co się zdarzyło i dlaczego się o tym nie mówi.

Pierwszy film:
część 1 część 2 część 3 część 4 część 5 część 6 część 7 część 8 część 9
Drugi film:
część 1 część 2 część 3 część 4 część 5

Raguel Facet
 Tytuł:
-#Redaktor

kiddo napisał(a):
Masz na myśli akcje odwetowe samoobrony czy AK?

Tak.
kiddo napisał(a):
Jestem w temacie dopiero kilka dni, ale co się zdążyłem zorientować to skala jest nieporównywalna.

E tam. Ukraińcy wymordowali 60.000 Polaków, Polacy 20.000 Ukraińców, co też jest 'imponującym' wynikiem. Fakt, 3:1 dla Ukrainy to całkiem 'niezły' wynik ale o tym, że 'skala jest nieporównywalna' imo nie może być mowy.

Obrazek

Misiekl1319 Nie wiem...
 Tytuł:
-#

Cytuj:
A jaka jest wasza wiedza o tej rzezi, bo ja sie dowiedziałem przez przypadek - nic wcześniej o tym nie wiedziałem?

Tak jak 49% społeczeństwa;/

Cytuj:
w szkole tego nie uczą.

Uczą. Uważać trzeba, bo w podręczniku do liceum miałem chyba jedynie wzmiankę o tym zdarzenia

Cytuj:
Podobno w zeszłym roku we Lwowie odsłonięto pomnik Bandery,

Nasi Żymierski i Świerczewski ciągle mają własne ulice, a i pomniki się znajdą.

Cytuj:
E tam. Ukraińcy wymordowali 60.000 Polaków,

Dolicz jeszcze rannych, i wypędzonych z domów. Na Wołyniu daje to liczbę 150 tyś osób. Liczbę zabitych na terenie całej Ukrainy zachodniej ocenia się na 100-300 tyś.

Cytuj:
20.000 Ukraińców,

Na samym Wołyniu około 2-3 tyś. Z czego znaczna część z tych 20 tyś została wymordowana przez Banderowców. Członkowie mieszanych rodzin, przyjaciele polaków, "kolaboranci", przypadkowi ludzie....
Nie zapominajmy również o toczacej się w tym czasie wojnie ukraińsko-ukraińskiej . Gdy UPA rozpoczynała mord nikt nie pytał się o narodowość. Trzeba też zauważyć iż o ile akcje odwetowe polaków były najczęściej spontanicznymi operacjami wojskowymi. to w zaplanowanej na oczyszczenie całej Ukrainy rzezi polaków, brały udział całe rodziny.

I nie słyszałem też o przypadkach bestialskiego mordowania ukrainców. Najczęsciej po prostu palono wsie.

Cytuj:

Ukraina jest teraz naszym sojusznikiem, tak jak i Niemcy. Obecnie można kopać tylko Rosjan:)

ps. Do "osiągnięć" bohaterów znad Dniepru trzeba doliczyć 350 tys żydów wymordowanych, przez Ukraińskie bojówki. Nawet Niemcy wpadali w kompleksy widząc "fantazję" Ukraińców.

Cała_w_trawie Babeczka
 Tytuł:
-#

Rzeczywiście jakaś wzmianka o tym była, ale nic więcej nie wiedziałam o "rzezi wołyńskiej", a teraz, po obejrzeniu filmików i przeczytaniu kilku faktów jestem zszokowana, przerażona, wzruszona, wstrząśnięta i targają mną niesamowite emocje. Jestem oburzona, że to wydarzenie owiane jest tajemnicą i nie mówi się o niej głośno. Uważam, że co najmniej każdy Polak i Ukrainiec powinien o tym usłyszeć. To było bestialstwo. Nie mieści mi się w głowie, jakich taktyk stosowali do mordowania. O, http://www.kki.pl/piojar/polemiki/rubie ... rtuoz.html tu jest link z niektórymi z nich.

"A postrzegam ją [kobietę] jako lepszą część ludzkości, której mimo wszystko wiedzie się na świecie gorzej(...). Cokolwiek robią kobiety, muszą robić to dwa razy lepiej niż mężczyźni, by zostało to ocenione choć w połowie tak samo dobrze"

Mja Nie wiem...
 Tytuł:
-#

Mnie jakoś specjalnie nie interesują ludobójstwa, "pamięć o poległych" i inne pierdoły, więc jakoś nie ubolewam nad tym, że tego w szkołach nie ma.

VirusKa Babeczka
 Tytuł:
-#Moderator

Boże kochany, szok normalnie. Nie wiedziałam, że to się działo na taką skalę! I też zupełnie nie rozumiem, dlaczego wszyscy o tym milczą, przez jakieś Euro 2012? Na pewno nie, normalnie nie wierzę.

kiddo Nie wiem...
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 19 gru, 2008 
-#

Najgorsze jest to, że przy wsparciu polskich władz na zachodniej Ukrainie odradza się faszyzm. Juszczenko odznacza medalami banderowców i stawia im pomniki. Na frontonie polskiej szkoły we Lwowie umieszczono popiersie zbrodniarza Romana Suchewycza.

Ziemkiewicz o tym pisze w felietonie Pomarańczowi brunatnieją

Dużo informacji co teraz dzieje sie na zach. Ukrainie znalazłem na forum prowadzonym przez krymskich Rosjan, np:

Cytuj:
za Naszym Dziennikiem
"Kryjówka" - tak nazywa się niedawno otwarta restauracja we Lwowie,
wybudowana na podobieństwo kryjówek leśnych UPA. Taka restauracja
jest lepsza od wszystkich muzeów OUN - UPA - wskazuja wlaściciele
lokalu.

Ściany restauracji ozdabiają antysemickie i antysowieckie karykatury
oraz portrety watażkow OUN - UPA Stepana Bandery i Romana
Szuchewycza. Menu proponuje klientom dania "Codzienność
Wehrmachtu", "Usmiech Nachtigalu" czy "Chwala UPA". Najbardziej
popularnym toastem w lokalu jest "Śmierc Moskalom, Lachom i Żydom!".
Menedżer restauracji Jurij Nazaruk nie widzi w tych praktykach nic
nadzwyczajnego. Przeciwko skandalicznemu przybytkowi protestują
nieliczni we Lwowie przeciwnicy rehabilitacji UPA, dla których
restauracja to dowód na odradzanie się ruchu nazistowskiego
w mieście. Niestety, haslo "Ukraina tylko dla Ukrainców" staje się
coraz bardziej popularne we Lwowie.

I jeszcze jeden interesujący artykuł o wystawie rysunków, w Kędzierzynie-Koźlu, przedstawiających 100 metod mordowania Polaków. link

Kubusio Facet
 Tytuł:
-#

Rachunek krzywd jest nie do zmierzenia, a narodowość ofiar jest dla mnie nieistotna - ginęli ludzie w imię kretyńskich ideologii. Jesli już natomiast ktoś chce poszukiwać winnych to polecam uważnie przestudiować historię omawianych terenów w l. 1918-1939. W kwietniu 1920 r. rząd Ukraińskiej Republiki Ludowej, powstałej kilkanaście miesięcy wcześniej, z braku innych mozliwości zgodził się na ciężkie warunki "sojuszu" podyktowane przez Polskę, w tym utratę ziem zamieszkanych przez ponad 4 mln Ukraińców. Przez następne kilka miesięcy wojska ukraińskie brały udział w walkach, w których szybko stawką stała się niepodległość Polski. Gdy Armia Czerwona znalazła się za określoną w traktacie wschodnią granicą Polski, został zawarty pokój w Rydze, który wg wszelkich standardów musi być określony jako zdrada "sojusznika". Żołnierze ukraińscy zostali wyłapani i "internowani" - jak ktoś ma wątpliwości co tu znaczy termin "internowanie" to polecam wizytę w lochach twierdzy w Przemyślu. O zagwarantowaniu praw społeczno - kulturalnych Ukraińców w RP nawet nie było mowy. Kulminacją zgnojenia największej mniejszości w Polsce była
Pacyfikacja Galicji Wsch. i Wołynia w 1930 r.
Każdy niech sobie odpowie na pytanie: jak mieli się zachować ludzie, którzy przez 20 lat byli traktowani gorzej niż bydło? Nie usprawiedliwiam tutaj ludobójstwa, ale wypada zauważyć fakt, że była to cena jaką niewinni cywile (różnych narodowości) zapłacili za decyzje różnych pojebów z Piłsudskim na czele. I jeszcze ich się celebruje na wszystkich bogoojczyźnianych szopkach zwanych też świętami państwowymi...

Mja Nie wiem...
 Tytuł:
-#

Bo jak Polaków mordują to jest ludobójstwo, a jak Polacy innych to już patriotyzm ;)

Raguel Facet
 Tytuł:
-#Redaktor

Misiekl1319 napisał(a):
Z czego znaczna część z tych 20 tyś została wymordowana przez Banderowców.

W tym rzecz, że 20.000 miało zginąć w samych akcjach odwetowych AK.
Misiekl1319 napisał(a):
I nie słyszałem też o przypadkach bestialskiego mordowania ukrainców. Najczęsciej po prostu palono wsie.

Bardzo humanitarne.
Cała_w_trawie napisał(a):
Uważam, że co najmniej każdy Polak i Ukrainiec powinien o tym usłyszeć.

Tylko po co? Jasne, pamięć historii powinna przetrwać ale zwykłym idiotom z ulicy nie ma po co o tym mówić. No chyba że po to, żeby podkręcić spiralę nienawiści i doprowadzić do kolejnych ludobójstw.
VirusKa napisał(a):
dlaczego wszyscy o tym milczą, przez jakieś Euro 2012?

Nie. Po prostu, jak słusznie zauważył Misiek, Ukraina jest teraz naszym sojusznikiem.
Kubusio napisał(a):
była to cena jaką niewinni cywile (różnych narodowości) zapłacili za decyzje różnych pojebów z Piłsudskim na czele

O, to mi się podoba :)
Kubusio napisał(a):
I jeszcze ich się celebruje na wszystkich bogoojczyźnianych szopkach zwanych też świętami państwowymi...

Pomijam to, że tym palantom stawia się pomniki, a i szkoły ich imię noszą.
Mja napisał(a):
Bo jak Polaków mordują to jest ludobójstwo, a jak Polacy innych to już patriotyzm ;)

I oczywiście obrona przez barbarzyńcami ;)

Obrazek

kiddo Nie wiem...
 Tytuł:
-#

Te ostatnie posty są poniżej jakiejkolwiek krytyki. Takich idiotyzmów ze świecą szukać. Nie będę się tu wdawać w polemikę, każdy sam może sobie wyrobić zdanie.

Znalazłem prawdziwą kopalnie wiedzy - blog Dymitra Bagińskiego, miłośnika historii jak o sobie pisze. Kilka cytatów :
Cytuj:
Doszliśmy na miejsce: widok okropny, wieś częściowo spalona, bardzo dużo pomordowanych w najokropniejszy sposób, kobiety w pozycjach, które wskazywały, że gwałcono je przed zamordowaniem. Widziałem mężczyznę z rozrąbaną głową na dwie części, z której pies wyjadał zawartość, widziałem młodego chłopca z odciętą głową od strony karku, trzymała się tułowia na nie odciętym gardle. Widziałem dziecko 2-,3-letnie na wznak, przybite widłami do ziemi, widziałem mężczyznę w sile wieku, który na skutek ran przy konaniu wygryzł z własnej ręki powyżej łokcia ciało aż do kości (usta zapchane ciałem). Petronela Popławska, około 70 lat – obcięte piersi, poderżnięte gardło; [widziałem] dzieci – głębokie rany na stopach, rozbite głowy. Dużo ludzi spalonych razem z budynkami (...) – z relacji Jana Filarowskiego.

Cytuj:
Tej ponurej nocy jako miejsce czuwania obrałem wraz z bratem dach lochu, zabudowanie bezpośrednio przyległe do zagrody (...) Nagle około północy do mieszkania wtargnęła banda upowców. Wywleczono na podwórze związaną drutem kolczastym przez usta moją żonę i dwoje dzieci. Najpierw pozabijano o ściany domu chłopczyków*, później przystąpiono do mordowania nożami moją żonę. Myślałem, że mi serce zamarło na widok odbywających się męczarni (...). Mimo to, patrząc z lochu, powstrzymywaliśmy siebie [z bratem], przesłoniwszy nawzajem rękoma usta, by nie wybuchnąć jękiem, by nie załamać się całkowicie.
Dermank Baltazar Trybulski, pierwsza bitwa o Przebraże 4-5 lipca 1943
* chwytając za nogi i rozbijając głowy dzieci o ściany - popularny sposób zadawania śmierci małym dzieciom przez upowców

Cytuj:
Fragment relacji Anny Derkacz ze Stechnikowiec (powiat i woj. Tarnopol):

We wsi Stechnikowce jeden z Ukraińców miał żonę Polkę i z nią dwie córki. Pod koniec 1943r. otrzymał list od banderowców z UPA, w którym nakazano mu niezwłocznie zabić swoją żonę i obie córki za to, że są Polkami. Mąż i ojciec - Ukrainiec tego rozkazu nie wykonał. Otrzymał wiec kolejny list z rozkazem i pogróżkami, ale również po raz drugi rozkazu nie wykonał. Jakiś czas potem otrzymał trzeci list o podobnej treści, a w nim ostrzeżenie, że jeżeli sam tego nie zrobi, wykonają to inni. Po tym trzecim liście zdawał już sobie sprawę, że zabójcy przyjdą. Naostrzył wtedy siekierę, ale nie do wykonania rozkazu, lecz do obrony. Kilka dni potem w nocy ktoś zaczął ostro dobijać się do drzwi, chwycił więc za topór i stanął w sieni za drzwiami. Kiedy drzwi wyważono, wpadł pierwszy morderca, gospodarz-obrońca z całej mocy uderzył go ostrzem siekiery. Napastnik upadł, zanim wpadł drugi. Spotkało go to samo. Więcej napastników nie było. Wtedy gospodarz zapalił lampę, żeby zobaczyć banderowców. I zobaczył ciała swego ojca i brata.

Emitowany 30.10.2008 program "Warto rozmawiać" był na temat mordów na Kresach Wschodnich.
Tutaj linki:
część 1 część 2 część 3 część 4 część 5 część 6

I na koniec prawdziwa perełka - polska wieś na Wołyniu w kolorze (sic) z 1937.

[ Dodano: Pią 19 Gru, 2008 ]
Zapomniałem podać link do tego bloga.

Herbal Nie wiem...
 Tytuł:
-#

"Kiedyś zastanawiałem się czy jestem patriotą. Owszem, chcę zabijać ludzi, ale po obu stronach"

I tak jeszcze liczmy my tylko 20 000 oni 60 000 to 3:0 teraz musimy z nimi tyle wygrać w piłkę żeby było równo!

Napisz tematOdpowiedz Strona 1 z 3   [ Posty: 38 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona